Image

Schoolprogramma 'Biesbosch onder vuur' van start voor 80 jaar vrijheid

04/12/2024


In Nationaal Park De Biesbosch biedt Staatsbosbeheer aan groepen 7 en 8 het schoolprogramma 'BIESBOSCH onder VUUR' aan. In het kader van 80-jaar bevrijding en door subsidiebijdragen vanuit V-Fonds, Gemeente Oosterhout, Stichting Biesbosch Streekfonds en Brabant Herinnert wordt dit educatieve programma over de Tweede Wereldoorlog nu kosteloos aangeboden aan basisscholen uit de omliggende Biesboschgemeenten. In totaal kunnen 87 groepen het programma volgen. Buitenfonds is er trots op de fondsaanvragen te hebben gedaan voor de realisatie van dit project.

Voorafgaand aan het programma in Nationaal Park De Biesbosch kijken de leerlingen de film ‘BIESBOSCH onder VUUR'. De film neemt de kinderen mee terug naar gebeurtenissen in de Biesbosch aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het zuiden van het land was al bevrijd, terwijl het noorden nog zuchtte onder het juk van de Duitse bezetters. In die tijd zorgden verzetsmensen, de zogeheten Liniecrossers, met gevaar voor eigen leven, voor het overbrengen van inlichtingen, onderduikers en geallieerde militairen vanuit bezet gebied via de Biesbosch naar bevrijd gebied.

De film vertelt het verhaal van Frank die besluit in een kano door de Biesbosch vanuit bezet Werkendam naar bevrijd Drimmelen te varen om insuline voor zijn zusje te bemachtigen.

Na het zien van de film bezoeken de leerlingen, ​​tijdens een vaar- en wandeltocht, diverse locaties uit de film. Door middel van verschillende educatieve opdrachten in spelvorm leren ze meer over de Biesbosch ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De eerste klassen hebben het programma inmiddels gevolgd en de reacties zijn positief: “Het was erg indrukwekkend om de filmlocaties nu in het echt te zien en te beseffen wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral het spel met de blinddoeken waarin we elkaar moesten helpen om in het donker de weg te vinden, maakte indruk. En het bleek nog behoorlijk lastig om een bericht naar elkaar door te fluisteren in geheimtaal. Het was een erg leerzame ochtend”, verklaart een leerling van een basisschool uit Raamsdonksveer.