Midden in de Schadijkse Bossen bij het Limburgse dorpje Meterik ligt één van de oudste akkers uit de omgeving, genaamd het Gusseveld. Op oude Tranchot landkaarten van 1820 staat deze akker al ingetekend. Ook is op die kaart duidelijk te zien dat er een aarden wal met bomen om deze akker heen lag. Eeuwen geleden is deze hakhoutwal opgeworpen om de akker te beschermen tegen het stuivend zand, dat door de wind vanaf de omliggende heide en stuifzanden over de akker werd geblazen. De wal was beplant met eiken die door de bewoners uit de directe omgeving regelmatig afgezaagd (geknot)werden. Het hout dat vrijkwam werd voor van alles en nog wat gebruikt: als brandhout, bouwhout en hout om gereedschap en stelen van te maken.
Op en naast deze wal zijn nog een aantal van deze zeer oude knoteiken te zien. Mogelijk staan ze daar al ruim 200 jaar. Deze eiken raken erg in de verdrukking door omstaande bomen, waaronder Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik, berk en kastanje. Daarnaast staan er, doordat ze al lang niet meer geknot zijn, heel erg dikke stammen op. Hierdoor zouden de eiken kunnen scheuren en langzaam afsterven. Als Staatsbosbeheer niets doet gaan deze authentieke, oorspronkelijke bomen verloren.
Staatsbosbeheer wil de hakhoutwal en de eiken herstellen. Daar is veel geld voor nodig. Het beheerbudget is helaas niet toereikend. Met behulp van Staatsbosbeheer en de gemeente Horst aan de Maas en bezoekers van de Schadijkse bossen hopen we het benodigde bedrag van € 12.500 op te halen voor de financiering van het project. Met dit bedrag wordt de wal vrijgemaakt van opstand, zodat de eiken die er staan meer ruimte krijgen. Dat stelt Staatsbosbeheer in de gelegenheid om de staat van de bomen beter te kunnen te beoordelen. Daarna wil Staatsbosbeheer met deskundigen een plan maken en uitvoeren om de hakhoutwal te herstellen en 300 nieuwe eiken, van eikels van de huidige bomen, te kweken om later terug te plaatsen. Zo behouden we de oorspronkelijke eiken en het autochtone genetische materiaal voor het gebied en de streek.
Hecht jij ook zoveel waarde aan de eeuwenoude knoteiken en vind je dat deze behouden moeten blijven voor de toekomst? Doneer dan nu en doe mee!
Andy Liebrand
Boswachter van dit project