Bezoekers van het Reeuwijkse Plassengebied willen de boot in! Zeker om een van de mooiste, oudste en best bewaarde plekken van het Plassengebied te verkennen bij de Put van Kruijt. Helaas zijn de oude schouwen (type boot) te slecht om nog te gebruiken. Er is vraag naar een nieuwe schouw, maar genoeg geld voor de realisatie is er niet. Daarom is Buitenfonds samen met Staatsbosbeheer op zoek naar donateurs en sponsors.
De Put van Kruijt is een eeuwenoude, voormalige veenderij langs de Enkele Wiericke in polder Oukoop en is onderdeel van de Oudhollandse Waterlinie. Eigenaar is Jan Kruijt, waarbij de turfwinning in het bloed zit. Het is een van de laatste plekken waar je de oorspronkelijke legakkers nog goed kunt zien. Op veel plekken in het plassengebied zijn deze namelijk onder water verdwenen door o.a. afkalving van de oevers.
Historische betekenis
De Put van Kruijt is een belangrijke en mooie plek van historische betekenis waar regelmatig excursies worden gehouden over o.a. het ontstaan van het landschap, de turfwinning en het beheer. Enige tijd geleden had Staatsbosbeheer hier twee schouwen liggen, maar deze zijn zo slecht geworden dat deze niet meer bruikbaar zijn. Jan Kruijt heeft inmiddels zelf een nieuwe schouw aangeschaft. De wens is om nog een schouw aan te schaffen om het mogelijk te maken dat ongeveer 20 man tegelijk het water op kunnen. Zo gaat het verhaal over het eeuwenoude ambacht van het turfsteken nooit verloren. Ook is de boot nodig voor het uitvoeren van zorgvuldig beheer op de eilandjes/legakkers.
Veenweidegebied per boot
De kosten voor de bouw van een nieuwe schouw bedragen € 10.000 en enkele losse attributen € 2.000. Met crowdfunding en met behulp van zakelijke partners, bedrijven, fondsen, provincie en gemeenten is het streven om dit te realiseren. Ook bezoekers van het Plassengebied kunnen hun steentje bijdragen. Beheer en onderhoud doen we hier met een enthousiaste en erg betrokken groep vrijwilligers.
Help je mee de Put van Kruijt weer te ontdekken met de boot? Doe mee en doneer dan nu!
Ties Ittmann
Boswachter van dit project